Foto: Niklas Kämpargård

 1997 förälskade jag mig i radio. Inte som lyssnare, den kärleken var sedan länge redan etablerad. Den kärleken började med ljudet från “Smoke Rings” som min morfar alltid spelade in på kassettband och Kjell Alinges “Eldorado” och “På minuten” med Lennart Swahn som programledare, när jag själv upptäckte de programmen. Men som arbetsredskap, att använda ljud för att förmedla bilder, berättelser, känslor och upplevelser, det övermannande mig totalt 1997.

När jag som ung konststudent på Lunds Universitet ringde till Skurups Folkhögskola för att fråga när ansökningen till Filmlinjen var, svarade damen på expeditionen att det inte var någon antagning till Filmlinjen det året. Nähä, svarade jag, vad har ni mer för linjer? Ja, svarade damen, vi har en journalistlinje som är väldigt bra. Okej, sa jag, då söker jag den, fast förvissad om att journalistiken bara skulle vara en omväg i min utstakade väg mot att bli filmskapare. Men väl antagen och på plats i Skurup möttes jag av en värld som inte bara öppnade nya möjligheter utan också slukade hela min tillvaro. Att använda ljud som berättarverktyg och få lära sig journalistikens och kommunikationens hörnstenar, har lagt grunden till allt jag gjort inom filmens värld sedan dess. Och än i denna dag är det det roligaste jag vet, att få sitta mitt emot en annan människa, i en studio, vid varsin mikrofon och via den jag intervjuar förmedla livskunskap, yrkeskunskap, medgångar och motgångar, utmaningar och framgångar, erfarenheter och förväntningar.

Radio är utan tvekan alldeles unikt. Det är intimt. Det är personligt. Det är direkt. Och trots att du inte ser, så tror jag att det du ser ibland kan vara rikare, än det du ser bokstavligen. Radio öppnar rum. Stora såväl som små. Öppna såväl som slutna. Verkliga såväl som magiska.

Från och med i höst (2019) inleder vi en podcast i samband med Måndagsklubben. Podden heter “5 FRÅGOR TILL” och du kan lyssna på den här. Det är bara att scrolla ner.

Så småningom hoppas jag kunna lägga ytterligare en podcast till Tiny Lumberjack-familjen. Så håll utkik här på sidan och för att vara på säkra sidan att inte missa några nyheter kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skriv upp dig här.

Stort tack för att du tittar in hit och hoppas att du får uppleva några av känslorna jag nämnde ovan, när du lyssnar på intervjuerna. <3

Thérèse


Podcasts


 

5 FRÅGOR TILL - Säsong 1

Avsnitt 1: PIA DELLSON är psykiatern och onkologen som bl a behandlade patienter med utmattningssyndrom och plötsligt drabbades av sjukdomen själv. Hon har skrivit flera böcker, däribland “Väggen” som innehåller poetiska texter som Pia skrev under sin sjukdomstid. I avsnittet hör du bland annat hur Pia själv återhämtar sig numera och om vilket yrke Pia, som liten, trodde hon skulle ha som vuxen. Det var inte läkare. | 7.44 min. 2019-08-27