En certifierad YouTube-expert förklarar YouTube

Stefan Hallgren är en energisk man som arbetar för managementbolaget NineTone. Ett företag som tar hand om flera YouTubers såsom Jockiboi och flera andra som vi över 40 aldrig har hört talas om.

För något år sedan ställde jag några frågor till honom om YouTube och fick ett mindre uppslagsverk till svar. Efterhand har det slagit mig att detta borde andra som intresserar sig för film också få ta del av.

7749081576_f256dba668-777x437.jpg

Here goes:

Mekanismerna på Youtube fungerar så att man skapar en relation till en publik genom att fronta med teamet/sina asikten och berätta massor av det man vill göra och bomba med "behind the scenes" och "under arbetets gång" postningar med mobilkamera/whatever 6-12 månader innan det ens finns något att visa.

Man startar alltså en YT-kanal OM projektet och bygger personliga relationer till sina följare med teamet som spokesmen. Själva produktionen presenteras långt senare. Detta innebär, att man också hela tiden har en process att visa för kommande sponsorer t.ex.

Den gamla mekanismen som vi alla hittills jobbat med som filmarbetare, med SFI-pitch, finansieringsturné, produktion, releasedatum och festivalvarv är en ganska svag väg att gå idag. 

De här stackarna har ingenting med texten att göra mer än att de representerar 1900-talet.

De här stackarna har ingenting med texten att göra mer än att de representerar 1900-talet.

Några få kommer loss och lyfter från festivalerna, får lite betalt för en liten release och resten av filmerna hamnar bara ovisade och okapitaliserade på hyllor hos den lokala, offentliga filmkonsulenten, medan licenskonstruktioner sedan hindrar filmen att få ett liv på nätet och nå publik. 

Så jag anser att alla som jobbar med film har en enorm "unlearn" lektion att göra. Särskilt Indiefilmare.

(Jag skulle t.ex. vilja starta en Youtubekanal med alla indiefilmer som blivit "shelved" d.v.s. lagda på hyllan och aldrig blivit offentligt distribuerade, men det är nästan omöjligt på grund av att man måste förklara och övertala hela den här modellen för upphovsmakarna som sitter med blicken kvar i 1900-talet och hellre låter bli att visa sina filmer för all framtid, än släpper dem på nätet.)

Youtube som plattform fungerar inte riktigt som vanliga distributionsplattformar där man "släpper" något man "gjort färdigt" och hoppas att "folk ska hitta dit". Då riskerar man att stå med 800 views och en tår i ögat efter några månader. :-D 

PÅ Youtube måste man i stället arbeta medvetet, kontinuerligt och jobba med att bygga publik långt innan man har något att visa.

Exempel:

Jag var på ett one-to-one-möte förra veckan med Head of research på skivbolaget Capitol i USA och deras erfarenheter stämmer helt och håller med de erfarenheter Youtube gjort när det kommer till att bygga volym, publik- och hype idag. 

Så här:

-De stora artisterna idag har inte _ett_ släpp eller en release -de (som t.ex. Drake) gör i stället massor av små releaser under sex månader för att sakta bygga volym till den stora.

Drake

Drake

De släpper förhandsremixar, ger publiken material från replokalen, släpper aukustiska versioner, släpper gamla demos, släpper ofärdiga versioner av låtar från studion. Allt detta syftar till att ha mycket material att släppa hela tiden och bygga en fanbase och uppmärksamhet fram till datum "X" där hela den nya, shiny bästa, riktiga singeln släpps liksom. Storytelling. Relationsbyggande. Närhet.

Och när världens största skivbolag med världens största artister har börjat se (med grafer, diagram och prognosanalyser) att just den metoden fungerar och börjat använda den, så är det givetvis en väg som alla på Indieplattformen också kan använda. :-)

Så börjar man bygga en bas av viewers. Som indiefilmare kan man börja med att… 

  • posta mobilkameraklipp från produktionsmöten 

  • från location scouting 

  • berätta massor massor om vad man gör. 

  • Sedan börjar man posta teasers, 

  • uppblandat med mer mobbekameraklipp från arbetets gång. 

Sånt liksom. Och jag tror dessutom det är superroligt att göra! :-D

Pengamässigt: Det kräver enorma volymer tittningar på YT för att tjäna pengar på deras annonser. 30 miljoner views blir ungefär 500 000 kronor.

Men, även 100 000 views är värda en massa pengar om man arbetar på ett annat sätt, eftersom man kan visa sponsorer exakt hur många som tittat på respektive klipp om man jobbar med produktplacering och varumärkessamarbeten t.ex.

Så: sammantaget, är väl det jag säger, att det går att ha en helt ny approach till YT-mediet som indiefilmare.

I Just Wanna Be Cool

I Just Wanna Be Cool

En del tar den här approachen t.ex. IJustWanttoBeCool. Det gänget tjänar riktiga pengar. Det går att kopiera mycket av deras metod, oavsett om det innehåll man tänkt sig producera  ligger i en helt annan genre.

Det var lite tankar så här på morgonen!

/Stefan Hallgren - Filmare, datanörd, Certifierad Youtube-expert, prod vid NineTone