Sommarens små filmer - hur och varför...

De små filmer vi har gjort under sommaren har fått lite uppmärksamhet av folk som undrat hur och varför. Så här kommer en liten genomgång: 

"Regikurs Promo". Alldeles för sent - slutet av juni - insåg jag att folk inte hade lagt märke till att jag skulle köra en kurs i filmregi 15 juli. Eftersom jag och Therese tillsammans tidigare kört regikurser så ville jag nu visa att det bara var jag. Och på mitt sätt. 

Med inspiration av en amerikansk promotion film för ett "webinar" så hittade jag på en rappakalja som naturligtvis var alldeles för svår att komma ihåg i ett svep. Eftersom jag lärt känna unge Sadik Salem tidigare bad jag honom sköta kameran och vara lite regissör åt mig. Han bad i sin tur sina kamrater Daniela Runesson och Marcus Csanady att hjälpa till. Några dagar innan vi skulle köra slog det mig att en ensam figur i bild må vara kul, om det är en kändis. Men ärligt, "pratande typer" förblir bara "pratande typer". Det blir mer intressant om det finns någon till med i bild. Ying o Yang, Helan o Halvan etc. Därför frågade jag Björn Arvidsson som hade tid och lust att ställa upp. 

Vi filmade i Ideon Innovations lokaler, som - fick jag veta efter filmen var klar - tydligen är något helt annat än Ideon. (Där kan man ju undra hur varumärkesproffsen egentligen tänkte) Jag säger således fel i slutet av filmen när jag nämner Ideon och inte Ideon Innovation. 

Ganska snabbt satte alla i teamet hur de skulle röra sig och agera, vilket gjorde att de fick ta en paus med an jag fick gå runt för mig själv och rabbla texten i en halvtimme. Vi började kl 10.00 och var klara för att äta pizza kl 14.30. 

Därefter tog Sadik med sig materialet hem till sig. La på en ljudeffekt i början, förstärkte klippet slutet, gradade bilden lite, och la på slutskylten. På morgonen därpå tankade jag upp filmen direkt på facebook, och filmen fick ett väldigt bra genomslag. 

Om det hjälpte kursdagen den 15 juli vet jag emellertid inte. FotbollsVM och medelhavsvärmen gav inte direkt folk lust till att gå en filmkurs. Men som med allt man gör så leder inte alltid resultatet till det man förväntade sig, men till något annat, nytt och spännande. 

Uppmuntrad av framgången med Regi-promon, så insåg jag att den konsert vi skulle ha i början av augusti med Tibble Transsibiriska behövde en push i sociala medier. Men tid fanns egentligen inte. Vad kan jag göra på en timme? Och utan redigering eller någonting. Det knäppa med att hålla en konsert med sex musikanter i en lokal som knappt tar 25 personer har (för mig) en inbyggd humor som borde tas till vara. Jag frågade Björn igen om att vara med, och så filmade vi med min iPhone 6. När vi höll på så kom Björn med idén om att filmen borde ha en slutkläm i form av den andra "scenen". Vilket nu i efterhand är en självklarhet. 

Vi filmade från kl 9-10 ca och kl 12 la jag ut filmen på Facebook. Ingen grade eller puts. Emellertid har Macens eget bildprogram en funktion som gör att man kan putsa en film (dvs klippa bort skräprutor i början och i slutet) samt lägga till ett klipp. Det räckte för att filmen skulle bli det den blev. 

Eftersom jag trodde reaktionerna skulle bli som med första filmen blev jag lite besviken. Men lärdomen efteråt är ändå att Regi-promon var mycket mer visuell. Den är kul att titta på. Tibble-filmen är mer jag som babblar utan visuella knep. Då bör man hålla sig kortare. Dessutom gav den inblandade något att dela, och mig med flera något att prata om. Plus; en halvtimme efter filmen hade lagts upp ringde Sydsvenskan och ville göra intervju om konserten. Om det berodde på filmen eller på ett tidigare pressmeddelande får vara osagt. Själv väljer jag att tro på karma! 

Dags för ny regikurs den 2 sep, och jag tänkte att då är det väl bara att publicera den fina Regi-promon en gång till. Men ganska omgående märkte jag på gensvaret på Facebook att gammalt är lika med ofräscht. Vem vill se den filmen en gång till? Nytt och kort är bättre än gammalt och lite långt. Och var finns tiden till att filma något större? Ingenstans. 

Men vad var budskapet från den längre Regi-promon? Tja, att regi kan vara lika enkelt att lära sig som hur man kokat en potatis. Och en stillbild från Regi-promon jag försökt tjata på sociala medier var just den där jag håller i en potatis. Det kanske man kunde göra något kul av? 

 
Ny regikurs!-2.png

Björn, som precis som jag själv, ändå gillar att stå framför kameran var beredd att ställa upp. Nu behövde vi bara någon kunde hålla i iphonen. Daniela från första inspelningstillfället bor ju i Lund men skulle med tåg kl 9. Så sagt och gjort, kl 8.30 fick Björn och Daniela dyka upp till Tiny Lumberjack, och så filmade vi illa kvickt. En detalj som ingen av oss tänkt på är att man är lite mosig i ansiktet någon timme efter man stigit upp. Åtminstone om det är 25 grader ute och man är över 40 år. Det slår mig att vi inte är lika good-looking som på still bilden. 

Återigen ingen grade eller någonting. Eftersom den var så kort tankade jag även upp den på Instagram, som erbjuder lite olika filter. Här fanns ett filter som fick mig och Björn att se lite bättre ut. Därför fick det också bli denna Instagram-version som jag la upp på Facebook. 

Kl 11 samma dag var filmen uppe på Facebook och har sen dess gett en del brus. (irriterande är så klart att samma sekund som den lades upp så kommer ett mail från Facebook som frågar om man inte ska betala för att den ska synas bättre. Deras maskiner läser så klart av att vi vill sälja något med filmen, och därför bromsas den. Efter en timme hade 5 personer sett den, så istället fick jag som privatist dela den, vilket gav visningarna fart) 

Men har detta nu lett till fler kursdeltagare? Jag vet inte. Kanske har jag skrämt bort någon med min så kallade humor. Å andra sidan kanske jag har lockat någon annan lite mer. Tiny Lumberjack syns mer i bruset. Det är en bra sak. 

Jag tror att en seriös film-pedagog bör filma själv. Att bara prata ekar lite tomt. När jag nu har filmat dessa filmer med noll i budget och med ingen tid alls så ger det mig också en insikt i vad som är möjligt om man inte har tillgång till annat än sin mobil. Det finns oändliga möjligheter. Och det är väldigt kul att få hålla på. 

Nu kanske inte så många läser ända hit ner, men kommentera gärna om ni får några tankar. Kring vad film kan ge. Kring om filmerna är kul eller bara "bajs" (som någon skrev om en tidigare film vi gjorde för länge sen) Eller något helt annat. 

(Är inte kommentatorsfältet där så klicka på rubriken så hoppar bloggen in på enskild sida med möjlighet till kommentar)